På Kalundborg Havn er et forskningsprojekt i gang med at udvikle banebrydende teknologi, der kan bidrage til den grønne omstilling. På kaj 13 er et testanlæg allerede i drift med at omdanne CO2 til calciumcarbonat (CaCO3) ved hjælp af havvand gennem projektet Ikkaton – Climate Solutions.
Inspireret af naturlige processer indfanges kuldioxid fra en ren kilde eller renset rå røggas med særligt aktiveret havvand, og når dette kommer i kontakt med almindeligt havvand, omdannes det til kalk, som kan anvendes i industrien.
Projektet er udviklet i samarbejde med både danske og internationale forskere, og teknologien har potentiale til at opsamle og lagre CO2, samtidig med at den producerer værdifulde materialer til industrien.
Inspiration fra Grønlands unikke ikkasøjler
Teknologien bag denne proces er inspireret af de fascinerende og unikke ikaitsøjler i Grønland – også kaldet ikkasøjler, da de kun findes i Ikkafjorden i Sydvestgrønland.
Disse sjældne undersøiske formationer er naturligt dannet af mineralet ikait, som opstår når kildevand rigt på carbonatforbindelser møder mineralholdigt havvand under helt særlige forhold. Det er netop denne proces, som teknologien efterligner, og metoden er udviklet på baggrund af forskning, som nogle af projektets forskere har været med til at udføre.

Ved at efterligne og optimere den naturlige proces i et testanlæg er det lykkedes forskerne at skabe en effektiv ny metode til fangst og lagring af CO2, samtidig med at der produceres calciumcarbonat af meget høj kvalitet, som kan anvendelse til produktion af blandt andet plast og maling og i byggeindustrien.
“Vi har skabt et velfungerende testanlæg, hvor vi i praksis demonstrerer, hvordan CO2 kan bindes gennem en højt optimeret proces, der efterligner og forbedrer de naturlige geokemiske mekanismer bag dannelsen af Ikka-søjlerne i Grønland. Næste skridt er at opskalere teknologien til et industrielt pilotanlæg,” forklarer forskningsleder Erik Trampe.
Skalerbar og energieffektiv løsning til industrien
Et centralt aspekt ved teknologien er, at den omdanner gassen kuldioxid til en stabil og solid form, hvor den lagres permanent som kalk. Det gør løsningen til en afgørende del af strategien for CO2-reduktion. Dertil er det en banebrydende teknologi til at drage nytte af den CO2, som allerede findes i atmosfæren og i verdenshavene.
Metoden er samtidig yderst energieffektiv og økonomisk rentabel sammenlignet med andre CCUS-tiltag (Carbon Capture, Utilisation and Storage). Derfor er metoden særligt velegnet til industrien, fordi den relativt nemt kan implementeres i stor skala uden at være omkostningstung eller energikrævende.

Kalundborg Havn understøtter grøn innovation
På Kalundborg Havn arbejder vi aktivt for at skabe de bedste rammer for innovative og bæredygtige initiativer, der kan bidrage til den grønne omstilling.
”På Kalundborg Havn ønsker vi at være en aktiv medspiller i den grønne omstilling, og projekter som dette kan bidrage til en mere bæredygtig industri. Ved at lægge faciliteter til testanlægget bidrager vi til udviklingen af fremtidens grønne løsninger, og vi håber, at samarbejdet med Ikkaton kan bane vejen for en bredere industriel anvendelse af CO₂-fangst og -lagring,” siger havnedirektør Bent Rasmussen.
Derfor er Kalundborg Havn glad for at lægge kaj til testanlægget, hvor den nye teknologi til CO2-fangst og kalkproduktion udvikles og afprøves. Anlægget er et godt eksempel på, hvordan havneområder kan være med til at understøtte udviklingen af fremtidens klimaløsninger.
Forskningsprojektet støttes derudover af en række investorer, industrielle aktører, forskningsinstitutioner og teknologivirksomheder, og den store opbakning vidner om en stærk tro på Ikkatons potentiale og dets evne til at levere en skalerbar løsning inden for CO2-reduktion.
Om Ikkaton
Ikkaton har til formål at optimere processen og gøre den klar til storskalaproduktion. Projektet bygger på en patenteret metode, hvor blandt andet elektrolyse anvendes til at øge havvandets kapacitet for CO2-binding, kombineret med avanceret teknologi til kontrolleret dannelse af stabile mineraler. CO2 forbliver dermed bundet i calciumcarbonat, hvor den er sikret i geologiske tidsskalaer, hvilket gør løsningen til en robust og langsigtet strategi for CO2-reduktion.
Teknologien er udviklet i samarbejde mellem danske og internationale forskere, der blandt andet har forsket i de unikke ikaitsøjler i Grønland, som desuden har lagt navn til projektet.