Den storstilede udvidelse af Kalundborg Havn trak torsdag små 100 fagfolk til Ny Vesthavn.

Etableringen af Ny Vesthavn er i fuld gang vest for Asnæsværket i Kalundborg. Byggeriet er både stort og ganske utraditionelt, og det lokkede torsdag en større gruppe rådgivende ingeniører og bygningskonstruktører på udflugt til havnen. Iført sikkerhedshjelme og refleks-veste fik gæsterne en rundtur på byggepladsen, der skal ende ud i 330.000 top-faciliterede ekstra kvadratmeter til Kalundborg Havn.

Blandt andet får Ny Vesthavn Sjællands dybeste vand i en offentligt tilgængelig havn ved den 500 meter lange kaj og sikrer state-of-the-art forhold for fremtidens store fragt- og krydstogtskibe.

”Byggeriet af Ny Vesthavn er et kæmpestort og omfattende projekt med fremtid og funktionalitet som omdrejningspunkt. Krydstogtturismen til Danmark vokser, og fremtidens krydstogtskibe er helt op til 340 meter lange, så med Ny Vesthavns 500 meter lange kaj holder vi os inde i spillet om de internationale rederiers gunst,” forklarer havnedirektør Bent Rasmussen.

”Samtidig er det 15 meter dybe vand en vital forudsætning for den fremtidige vækst i erhvervslivet i Kalundborg og i hele regionen,” tilføjer han.

Besøget er arrangeret af Spuns- og Rammegruppen, som er en forening på tværs af brancher oprettet for at styrke danske firmaer og branchefolk med interesse i blandt andet anlæg, havne, byggegruber, spuns og ramning. De knap100 fagfolk gæstede Ny Vesthavn for at komme helt tæt på kæmpebyggeriet og på Kalundborgs store havneambitioner.

”Byggeriet er interessant, fordi det er et kæmpestort projekt med mange vandbygningsdicipliner i spil, men også fordi udvidelsen skiller sig markant ud fra den traditionelle byggeproces. Som regel tilbygger man fra havnesiden og ud, men her er det anderledes, fordi man starter midt ude i ingenting, et godt stykke væk fra den etablerede havn,” fortæller Christian Dyregaard, der udover at være medlem af Spuns- og Rammegruppen, er senior projektchef hos NCC Industry – Hercules Fundering og projektleder på Ny Vesthavn-byggeriet.

Ny Vesthavn står klar til brug i marts 2019, hvor den med en vanddybde på 15 meter ved kaj bliver den eneste offentligt tilgængelige dybvandshavn på Sjælland. Havnen ligger ud til T-ruten, der forbinder Østersøen og Nordsøen.

FAKTA OM NY VESTHAVN

  • Ny Vesthavn placeres på den sydlige side af Kalundborg Fjord, vest for Asnæsværket.
  • Det samlede areal omfatter 330.000 kvadratmeter.
  • Ny Vesthavn etableres på ca. 200.000 kvadratmeter eksisterende land og resten – 130.000 – af de 330.000 kvadratmeter inddæmmes på søområdet.
  • Der etableres en 500 meter lang kaj.
  • Vanddybden bliver 15 meter – dermed bliver Kalundborg Havn den eneste offentligehavn på Sjælland, som kan tilbyde dybt vand ved kaj lige ved T-ruten, som er dybvandsruten, der forbinder Østersøen og Nordsøen.
  • Af de 330.000 kvadratmeter er der afsat 50.000 kvadratmeter til Kalundborg Container Terminal.
  • 60.000 kvadratmeter anvendes til vej, parkering m.v.
Scroll to Top