Røg, redningsdukker og blå blink: Kalundborg Tank Terminal testede beredskabet

Kemikaliedykkere bjærger en dukke under en øvelse.

Onsdagens optrin med røg, droner og redningskøretøjer i Kalundborg Havn var heldigvis kun en øvelse, der styrker sikkerheden på Kalundborg Tank Terminal og samarbejdet med beredskabet.

Onsdag den 28. maj gennemførte Kalundborg Tank Terminal (KTT) en planlagt beredskabsøvelse i tæt samarbejde med Vestsjællands Brandvæsen og Midt- og Vestsjællands Politi. Øvelsen havde til formål at teste og finjustere beredskabsplanerne i forbindelse med potentielle uheld på terminalen: denne gang med et scenarie om udslip af salpetersyre under en omladning.

Forbipasserende og vidner kunne måske undre sig over synet af røg og redningskøretøjer, men der var heldigvis kun tale om en øvelse.

Redningsdukker og røgmaskine simulerer uheld

Øvelsen simulerede et hændelsesforløb med to tilskadekomne – i dette tilfælde spillet af to redningsdukker – hvoraf den ene befandt sig direkte i spildet inde i tankfarmen. Salpetersyre er stærkt ætsende og kan danne dampe, der påvirker luftveje og vejrtrækning, så der var opsat både røgmaskine og tændt for en vandslange for at efterligne en ægte hændelse mest muligt.

Redningsindsatsen omfattede både kemikaliedykkere, der blev sendt ind i tankfarmen for at redde de “tilskadekomne” og stoppe udslippet, samt en drone, som blev anvendt til overblik og koordinering.

Øvelsen demonstrerede, hvordan moderne teknologi og klassisk beredskabsarbejde kan gå hånd i hånd, og at samarbejdet mellem KTT, brandvæsen og politi fungerer gnidningsfrit, også under pres.

Træning skaber tryghed

Dele af KTT er klassificeret som risikovirksomhed på grund af oplagring af salpetersyre, som lagres for en ekstern kunde. Derfor er det afgørende for virksomheden både at beskytte sine kunders produkter og dokumentere, at sikkerheden for mennesker, miljø og ejendomme er i top. Det kræver træning – og netop derfor er det godt med en øvelse, så alle parter er for forkant med en rigtig hændelse.

“Selvom det hele foregik med dukker og dummygas, er læringen og formålet helt afgørende. Øvelsen gav os værdifuld indsigt i udstyr, kommunikationsveje og samarbejde, som vi nu bruger til at styrke vores beredskabsplan yderligere,” udtaler Bent Rasmussen, direktør i Kalundborg Tank Terminal.

Beredskabsøvelsen viste, at KTT, brandvæsen og politi arbejder tæt og professionelt sammen for at sikre, at alt fra alarmering til redning og oprydning fungerer, hvis en rigtig hændelse en dag skulle finde sted.

Lovpligtig øvelse gør beredskabet bedre

Sådanne beredskabsøvelser skal gennemføres mindst hvert tredje år i samarbejde med risikovirksomheden for at sikre, at de såkaldte interne og eksterne beredskabsplaner spiller sammen. Øvelsen på KTT bekræftede, at systemer og samarbejdsformer fungerer, og afslørede samtidig enkelte forbedringspunkter – præcis som en god øvelse skal.

Efter et nærtstående evalueringsmøde vil forbedringspunkterne blive indarbejdet i beredskabsplanen, så en ægte hændelse – hvis den skulle opstå – håndteres effektivt, trygt og i tæt koordination mellem alle involverede aktører.

Designet til at håndtere det værste

KTT består af 17 tanke, fordelt i specialdesignede tankfarme, som hver især er tilpasset produkter tankkapacitet. Tankfarmen til salpetersyre er designet til at kunne rumme en hel tanks indhold plus 10 % i op til tre døgn. Derudover har KTT foranstaltninger, der sikrer, at der kan skaffes et tankskib, så farmen kan tømmes hurtigst muligt.

Kalundborg Tank Terminal takker alle involverede parter for et effektivt og lærerigt samarbejde – og sender et venligt nik til de lokale, der måtte undre sig over, hvorfor brandfolk og droner pludselig myldrede omkring havneområdet. Det hele var planlagt, og det hele gik som tiltænkt.

Scroll to Top