Tre havne vil have UNICEF-lager i udbud

Containeroperation på Kalundborg Havn.

Kalundborg Havn, Aalborg Havn og Fredericia Havn har fået udarbejdet en analyse af det anerkendte Kraka Economics, der konkluderer, at Nordhavn er den ultimativt dyreste lokation for UNICEFs nye varelager. Sendes projektet i åbent udbud, vil det have en samfundsøkonomisk besparelse svarende til livsredende mad til op til 8.000 børn de næste 30 år.

Kalundborg Havn har i samarbejde med Port of Aalborg A/S og Associated Danish Ports A/S fået udarbejdet en analyse af den anerkendte tænketank Kraka Economics, der undersøger den optimale placering af UNICEFs nye varelager ud fra seks kriterier med formålet at få sendt varelageret i åbent udbud.

Analysen sammenligner Nordhavn med Kalundborg Havn, Aalborg Havn og Fredericia Havn ud fra seks opstillede kriterier for en optimal placering for det nye varelager, bl.a. samfundsøkonomi, infrastruktur, arbejdskraft og balance i Danmark. Analysen konkluderer, at Nordhavn kun er den bedste lokation inden for et enkelt af kriterierne: adgang til lufthavn, og at en lokation i Nordhavn samtidig er mere end dobbelt så dyr, som den næstdyreste lokation.

Besparelserne ved at rykke varelageret væk fra Nordhavn kan give livsredende mad til op til 8.000 børn hele året i 30 år.

På baggrund af analysens resultater anbefaler havnene derfor, at udbuddet i Nordhavn sættes på pause, at der foretages en grundig analyse af UNICEFs behov, og at der designes et åbent udbud, hvor varelagerets lokation ikke er begrænset til at skulle ligge i København.

Disproportionalt dyrt varelager

Analysen resultater viser, at placeringen i Nordhavn er den absolut dyreste i grundleje med en pris på 277 kr. pr. m2, hvilket er mere end dobbelt så højt som den næstdyreste placering i Kalundborg Havn med en grundlejepris på 100 kr. pr. m2.

Mellem 6.000 til 8.000 børn kan modtage livsreddende mad hele året rundt for den beregnede besparelse, hvis lageret flyttes ud af København ifølge analysen. Hvis regeringen og UNICEF vælger at placere UNICEFs varelager et andet sted end i Nordhavn og bruger den samfundsøkonomiske besparelse på nødhjælp, kan det altså komme tusindvis af børn til gavn og vil kunne udmøntes hvert år i 30 år.

Samtidig vil byggeriet i Nordhavn have en disproportionalt høj kvadratmeterpris sammenlignet med andre moderne varelagerbyggerier, da det med en beregnet kvadratmeterpris på 48.300 kr. vil være mere end fem gange så dyrt som det næstdyreste varelagerbyggeri.

Send varelageret i åbent udbud

På baggrund af analysens resultater fremstiller Kraka Economics derfor tre anbefalinger til beslutningstagerne med havnenes opbakning: At udbuddet i Nordhavn sættes på pause, at man foretager en grundig analyse af UNICEFs faktiske behov, og at man laver et nyt, åbent udbud, der ikke begrænser sig til København.

Hent og læs hele analysen ved at klikke på linket nedenfor:

Scroll to Top